Happy Birthing; jouw eigen geboortecoach!


"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!" - Pippi Langkous -


Geheel pijnloos bevallen ga ik je niet beloven, maar wel dat je door middel van goede voorbereiding de bevalling op een fijne, ontspannen manier kunt beleven samen met je partner. De basis van de begeleiding tijdens de zwangerschap ligt bij mij bij een mix van Mindfulness en HypnoBirthing®; een methode die gebaseerd is op het feit dat baby's op een ontspannen, natuurlijke manier geboren mogen worden, gebruikmakend van kennis over het baringsproces zodat je inzicht en vertrouwen krijgt om zelf de regie te kunnen behouden. We maken hierbij gebruik van ontspannings-, visualisatie-, en ademhalingstechnieken. Jouw gedachten en het effect van je hormonen hebben een enorme invloed op de werking van jouw lichaam tijdens de geboorte van je kind.Ook geef ik informatie over (pre- en postnataal) ouderschap, (borst)voeding en hechting.

HypnoBirthing® leert zwangere vrouwen (en hun partner) te vertrouwen op de natuurlijke manier van bevallen, te ontspannen en hun lichaam te laten doen waar het voor bedoeld is. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd en het lichaam voorbereid op een ontspannen geboorte. Deze herhaling van positieve kennis en oefeningen geeft een aantoonbaar goed resultaat. Zo is al wetenschappelijk bewezen dat een goede voorbereiding zorgt voor minder medische interventies. Hypnotherapie, in verschillende vormen, wordt steeds vaker toegepast (ook door artsen) omdat het effectief blijkt.

Mindfulness traint de controle over de gedachten en zorgt voor een betere focus. Zo leer je om gedachten aan de kant te zetten als deze niet relevant zijn. Deze controle en focus bieden enorm veel voordelen. Het helpt bij tegengaan van stress en het leert je te leven in het nu-moment. Daar heb je de rest van je leven profijt van.

Gooisch Grut Geboortezorg geeft jouw de keus welke begeleiding je wilt: • Persoonlijke coaching vanaf het begin van de zwangerschap, tijdens de bevalling en daarna (doula).
 • Een geboortecursus Happy(Hypno)Birthing, in een aantal bijeenkomsten, welke ook privé bij jullie thuis kan plaatsvinden.
 • Een dagdeel of avond voorbereiding op de bevalling waarin ik kort het geboorteproces uitleg, bevalplan en bevalhoudingen bespreek en wat ondersteuning bied bij ontspanning en ademhaling.
 • Invulling naar eigen wens; geef gerust aan waar je behoefte aan hebt (met of zonder partner). "When you change the way you view birth, the way you birth will change." - Marie F. Mongan - 

Op deze website van Opens external link in new windowhttp://mooiebevallingen.nl vind je positieve geboorteverhalen en mooie filmpjes. Ik ben ervan overtuigd, net als de bedenker van de site, dat het lezen van positieve ervaringen bijdraagt aan een gunstig verloop van zwangerschap en bevalling.
 

 

 

Dragen en hechten

Dicht bij je laten slapen (in een co-sleper bijvoorbeeld), veelvuldig huidcontact en dragen; er wordt steeds meer bekend over de voordelen van het nabij houden van je baby.

Het dicht bij je houden stimuleert je als ouder om het gedrag van je baby beter te begrijpen, je leert als ouder om erop te reageren en het is wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij het hechtingsproces. 

Het dragen van je kind heeft heel veel voordelen: 

 • Je kind voelt zich veilig en geborgen (jouw hartslag, je warmte en geur zijn vertrouwd) 
 • Stimuleert de ontwikkeling van nek- en rugspieren door deze actieve houding
 • Stimuleert de borstvoedingsproductie (je vangt sneller de hongersignalen op en huidcontact werkt productie verhogend)
 • Verminderd prikkels bij je baby (baby’s die worden gedragen huilen minder)
 • Werkt positief op de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan, de spieren en pezen en de sociale ontwikkeling (kinderen voelen, horen en zien hoe de ouder op de omgeving reageert, zo leren ze vroeg om te gaan met andere mensen)
 • Werkt prima tegen buikkrampjes vanwege de overdracht van warmte en door het schommelen
 • Het stimuleert de hersenontwikkeling
 • De band tussen ouder en kind versterkt, je kunt tijdens het dragen lekker knuffelen
 • Dragen is praktisch: je hebt beide handen vrij, je kunt overal komen (traplopen, boswandelen, zandpaden noem maar op, je weg is onbeperkt
 • Het voelt voor een kind zoveel veiliger bij jou als je op pad gaat. In een kinderwagen heeft een baby geen flauw idee wat al die geluiden om hem heen zijn of hoe ver zijn moeder bij hem vandaag is. Bij jou merkt je kind aan je reactie dat het veilig is

 

Ergonomisch dragen ondersteund op een natuurlijke manier de nek, rug en het bekken door middel van stimulering van de ‘hurk-spreidhouding’ (als een kikkertje). Hierbij zitten de knietjes hoger dan de billetjes, beentjes uit de doek.

Als je je baby optilt neemt het vanzelf die houding aan. Hoe fijn is het dan dat je op die manier gedragen wordt?

Wat wel van belang is dat je je kind in de juiste houding draagt en op een goede manier ondersteund.

De juiste houding en de doek op de juiste manier geknoopt zijn erg belangrijk.

Een doek moet zo aangespannen zijn dat de baby ergonomisch gedragen wordt en op de goede manier tegen de ouder aan zit. Ook het hoofdje moet genoeg ondersteund zijn.

Een doek of drager moet afgestemd worden op het postuur van de ouder en je moet rekening houden met de ontwikkelingsfase van het kind.

Gooisch Grut legt graag de basis voor een goede hechting tussen ouder en kind. Ik help je graag op weg naar een goede start op het gebied van dragen! Voor kraamgezinnen is het draagadvies binnen de kraamtijd kosteloos.

 

 

 

Borstvoeding volgens Gooisch Grut Excellente Kraamzorg


Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding bevordert het contact tussen moeder en kind. Het heeft dus een heel gunstig effect op de moeder/kind binding. Moedermelk is de meest geschikte voeding voor elke baby. Het heeft altijd de juiste samenstelling,  het is altijd op de juiste temperatuur.

Moedermelk beschermt je kind actief tegen ziektes zoals luchtweginfecties, allergieën, eczeem, astma, darmontstekingen en middenoorontsteking. Op langere termijn heeft je kind er zelfs nog profijt van: het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en suikerziekte.

Ook voor jezelf heeft borstvoeding veel voordelen. Het begint al meteen na de geboorte van je baby. Zodra de baby aan de borst gaat kan de baarmoeder beter samentrekken waardoor je minder last zult hebben van bloedverlies. De baarmoeder zal ook sneller dalen tot de oorspronkelijke positie. Je bent eerder terug op je oude gewicht. Uit onderzoek blijkt dat langdurig borstvoeding geven de kans verkleint op aandoeningen als botontkalking op latere leeftijd, reumatische artritis en borstkanker.

Je hoeft geen handelingen te verrichten om de baby van eten te voorzien; moedermelk heb je altijd bij je, kant en klaar, steriel verpakt! Je hoeft geen flesjes uit te koken, je hoeft het niet klaar te maken en je hoeft je geen zorgen te maken dat de voeding te koud of te warm is.

Met het geven van borstvoeding heb je op natuurlijke wijze veel huid op huidcontact wat positief is voor goede hechting.

Met heel veel kennis over borstvoeding help ik je graag op weg door in de zwangerschap al informatie aan te bieden, goede begeleiding in het kraambed te geven en bereikbaar te zijn voor vragen en ondersteuning als de kraamperiode is afgelopen. Uiteraard volgens de nieuwste richtlijnen want als jij de keus maakt om je kindje zelf te voeden doe ik er alles aan om je daar bij te ondersteunen.

Gooisch Grut is in het bezit van een professionele kolf welke in de kraamtijd kosteloos gebruikt kan worden.

Kies je voor kunstvoeding: ook daarbij krijg je de juiste ondersteuning en up to date informatie.

https://borstvoeding.com/

De digitale vraagbaak op het gebied van borstvoeding. Van het fysiologische proces tot ondersteuning bij de uitvoering.